Muškat žuti najzastupljeniji je predstavnik muškatnih sorata na području Hrvatskog zagorja i uzgaja se na ukupnoj površini od 6,7 ha.
Srednje je bujnosti, dozrijeva krajem drugog razdoblja, a u vegetaciju kreće rano. Ovisno o namjeni, moguća je berba već početkom rujna (za laganija, svježija i mirisava vina) ili sredinom te krajem rujna (za teža, jača, punija vina sa ostatkom šećera). Osjetljiva je na niske temperature i pepelnicu, a zbog zbijenog grozda i na sivu plijesan, zbog čega se sadi na prozračnim i toplijim položajima lakšeg sastava tla, na povišenim sustavima uzgoja te zahtjeva redovito plijevljenje i primjenu djelomične defolijacije. Najbolje rezultate daje na karbonatnim tlima te zahtjeva odgovarajuću podlogu.
Najbolje prinose daje na dužem rezu. Kvaliteta grožđa ovisi o godini, ali u pravilu je izvrsne kakvoće, sa visokim kiselinama. Jedan je od predstavnika muškatnih vinskih sorata.
Vino je svijetožute-zelenkaste boje, aromatično, visokoalkoholično, puno i skladno. Radi izraženih senzornih svojstava i punoće, moguća je primjena raznovrsnih tehnologija proizvodnje vina (duža ili kraća maceracija) i proizvodnja različitih tipova vina (vina sa ostatkom šećera, desertna vina).